Людям з порушення зору Звичайна версія

Справи «Родоводу», «Михайлівського» та ще 6 банків – на розгляді судів цього тижня за позовами Фонду до пов’язаних осіб

15.08.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

Цього тижня суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 8 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Зокрема, цього тижня розглядається 2 позови у кримінальних провадженнях до пов’язаних осіб ПАТ "РОДОВІД БАНК":

  • 14 серпня Шевченківський районний суд м. Києва розглянув позов у справі №757/18214/17 на понад 38,5 млн грн;
  • 17 серпня Вищий антикорупційний суд розгляне позов у справі №991/576/22 на 671,1 млн грн.

Крім того, 17 серпня:

  • Голосіївський районний суд м. Києва продовжить розгляд одного з позовів Фонду проти пов’язаних осіб ПАТ "БАНК "МИХАЙЛІВСЬКИЙ» на суму 202,2 млн грн у межах кримінального провадження, фігурантами якого є, зокрема, колишній Голова правління Банку та інші його керівники, що мали вплив на його кредитну політику (справа №757/57484/18-к).

Під час виведення з ринку ПАТ "БАНК "МИХАЙЛІВСЬКИЙ» було виявлено, що перед визнанням Банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку махінацій, зокрема: виведення кредитного портфелю шляхом фіктивних проводок, придбання фіктивних прав вимоги на грошові кошти за договорами з продажу «сміттєвих» цінних паперів, видача незабезпечених кредитів фіктивним фірмам тощо. Наслідком численних маніпуляцій у банку стала його неплатоспроможність та нестача активів на понад 2,5 млрд грн порівняно з вимогами його кредиторів.

Наразі на розгляді судів різних інстанцій перебуває 5 позовів Фонду гарантування вкладів до осіб, причетних до доведення до неплатоспроможності ПАТ "БАНК "МИХАЙЛІВСЬКИЙ». Зокрема, в суді касаційної інстанції розглядається господарський позов Фонду гарантування вкладів проти пов’язаних осіб цього банку на суму 742,6 млн грн (справа №910/11028/20).

  • Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду продовжить розгляд по суті один з позовів Фонду до пов’язаних осіб ПАТ "ФІНРОСТБАНК" на близько 96 млн грн (справа №916/3724/21).

Як повідомляв Фонд, після початку виведення цього банку з ринку було виявлено, що за кілька попередніх років керівники та посадові особи банку погодили та здійснили низку кредитних операцій з пов’язаними та підставними компаніями із грубим порушенням внутрішніх процедур, а самі кредитні кошти спрямовувались на операції, що не мали економічного сенсу. Саме через кредитування групи пов’язаних між собою компаній з банку було виведено основну частину його активів. При цьому, компанії фактично не здійснювали фінансово-господарську діяльність, основний рух коштів на їхніх рахунках відбувався між собою за договорами фінансової допомоги, переведення боргу, РЕПО, погашення відсотків за іншими кредитними договорами тощо, з подальшим переведенням в готівку. Здебільшого, кредити надавались або під заставу вкрай низьколіквідного забезпечення (товари в обороті та «сміттєві» цінні папери) або взагалі без забезпечення. Копії договорів купівлі-продажу цінних паперів та копії витягів про їхнє зберігання були підробленими, а самі цінні папери – відсутні на рахунках заставодавців.

Нагадаємо, кошти, що будуть стягнені з осіб, причетних до виведення активів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків, а також державі за позиками, що були надані у 2014-17 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам.