Людям з порушення зору Звичайна версія

Позови Фонду до пов’язаних осіб 11 банків розглядатимуть суди цього тижня

07.08.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Цього тижня суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 11 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Зокрема:

  • 07 серпня Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду розглядає по суті один з позовів Фонду до пов’язаних осіб ПАТ "ФІНРОСТБАНК" на близько 96 млн грн (справа №916/3724/21).

Як повідомляв Фонд, після початку виведення цього банку з ринку було виявлено, що за кілька попередніх років керівники та посадові особи банку погодили та здійснили низку кредитних операцій з пов’язаними та підставними компаніями із грубим порушенням внутрішніх процедур, а самі кредитні кошти спрямовувались на операції, що не мали економічного сенсу. Саме через кредитування групи пов’язаних між собою компаній з банку було виведено основну частину його активів. При цьому, компанії фактично не здійснювали фінансово-господарську діяльність, основний рух коштів на їхніх рахунках відбувався між собою за договорами фінансової допомоги, переведення боргу, РЕПО, погашення відсотків за іншими кредитними договорами тощо, з подальшим переведенням в готівку. Здебільшого, кредити надавались або під заставу вкрай низьколіквідного забезпечення (товари в обороті та «сміттєві» цінні папери) або взагалі без забезпечення. Копії договорів купівлі-продажу цінних паперів та копії витягів про їхнє зберігання були підробленими, а самі цінні папери – відсутні на рахунках заставодавців.

  • 08 серпня Господарський суд м. Києва продовжить розгляд позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ "КБ «Даніель» на суму 1,13 млрд грн (справа №910/12930/18).

Як повідомляв Фонд, у банку до визнання його неплатоспроможним застосовувались схеми виведення активів. Зокрема, видача незабезпечених кредитів та кредитів під неліквідне забезпечення. Як наслідок, на момент формування ліквідаційної маси 72% кредитного портфелю банку було безнадійною заборгованістю, а 21,79% усіх активів банку «Даніель» складали сміттєві цінні папери. Решта кредитного портфелю – це заборгованість фізичних осіб за споживчими та іпотечними кредитами, наданими під заставу рухомого та нерухомого майна, обслуговування яких зупинилось, в більшості випадків, до моменту введення тимчасової адміністрації у банку.

  • 09 серпня Голосіївський районний суд м. Києва продовжить розгляд одного з позовів Фонду проти пов’язаних осіб ПАТ "БАНК "МИХАЙЛІВСЬКИЙ» на суму 202,2 млн грн у межах кримінального провадження, фігурантами якого є, зокрема, колишній Голова правління Банку та інші його керівники, що мали вплив на його кредитну політику (справа №757/57484/18-к).

Під час виведення з ринку ПАТ "БАНК "МИХАЙЛІВСЬКИЙ» було виявлено, що перед визнанням Банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку махінацій, зокрема: виведення кредитного портфелю шляхом фіктивних проводок, придбання фіктивних прав вимоги на грошові кошти за договорами з продажу «сміттєвих» цінних паперів, видача незабезпечених кредитів фіктивним фірмам тощо. Наслідком численних маніпуляцій у банку стала його неплатоспроможність та нестача активів на понад 2,5 млрд грн порівняно з вимогами його кредиторів.

Наразі на розгляді судів різних інстанцій перебуває 5 позовів Фонду гарантування вкладів до осіб, причетних до доведення до неплатоспроможності ПАТ "БАНК "МИХАЙЛІВСЬКИЙ». Зокрема, в суді касаційної інстанції розглядається господарський позов Фонду гарантування вкладів проти пов’язаних осіб цього банку на суму 742,6 млн грн (справа №910/11028/20).

Нагадаємо, кошти, що будуть стягнені з осіб, причетних до виведення активів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків, а також державі за позиками, що були надані у 2014-17 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам.