Людям з порушення зору Звичайна версія

ВСУ підтвердив вимоги «Банку Михайлівський» про стягнення з компанії «Ельдорадо» кредитної заборгованості у розмірі 147 млн грн

26.06.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Касаційний господарський суд України у складі Верховного Суду України 20 червня 2018 року визнав законними позовні вимоги ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» щодо стягнення з ТОВ «Лізингова компанія «Ельдорадо» кредитної заборгованості у розмірі 147,22 млн грн (справа №910/10572/17).

Напередодні введення у банк тимчасової адміністрації зобов’язання компанії були погашені без сплати реальних коштів, виключно проведенням бухгалтерських проводок. Уповноважена особа Фонду гарантування, відповідно до законодавства, встановила, що цей правочин є нікчемним.

Крім того, ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» звернувся до Господарського суду м. Києва з позовною заявою до ТОВ «Лізингова компанія «Ельдорадо» про стягнення заборгованості за кредитним договором №28/10-КЛ від 09 жовтня 2014року у вказаному розмірі. Господарський суд м.Києва 12 грудня 2017 року задовольнив позовні вимоги ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» до ТОВ «Лізингова компанія «Ельдорадо» в повному обсязі.

Київський апеляційний господарський суд виніс постанову від 02 квітня 2018 року, якою апеляційна скарга ТОВ «Лізингова компанія «Ельдорадо» залишена без задоволення, а рішення Господарського суду м.Києва без змін.

Касаційний господарський суд України у складі Верховного Суду України вказав, що рішення Господарського суду м.Києва та постанова Київського апеляційного господарського суду – законні.

Таким чином, суд визнав дії колишніх посадових осіб банку та позичальників, які були пов’язаними з власниками банку особами, такими, що не відповідають вимогам законодавства України. За даними держреєстру, засновниками ТОВ «Лізингова компанія «Ельдорадо» є кіпрська компанія «Потнеф Ентерпрайзіс Лімітед» і ТОВ «Дієса» (власник мережі магазинів побутової техніки та електроніки «Ельдорадо»). Натомість, бенефіціар ТОВ «Екосіпан», єдиного акціонера «Банку Михайлівський», Віктор Поліщук у 2013 році публічно підтверджував інформацію про придбання мережі «Ельдорадо».

Отримані в рамках судового провадження кошти будуть використані для задоволення вимог кредиторів «Банку Михайлівський».