Людям з порушення зору Звичайна версія

До уваги клієнтів-позичальників ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ»

21.03.2017

Останнім часом на адресу ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» надходять звернення позичальників-фізичних осіб, зі скаргами щодо вимагання від них ТОВ «ФК ФАГОР»  коштів на погашення заборгованості за кредитами, отриманими від ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ».

У зв’язку з цим та з метою недопущення випадків незаконного стягнення коштів з клієнтів банку, ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» нагадує, що 22.02.2017 року Київський апеляційний адміністративний суд, у ході розгляду справи щодо правомірності віднесення до категорії нікчемних договору факторингу № 1905 від 19.05.2016, укладеного між  ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» та ТОВ «ФК «ПЛЕЯДА», задовольнив апеляційні скарги Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Уповноваженої особи Фонду на ліквідацію ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ», а в задоволенні позову ТОВ «ФК «ПЛЕЯДА» відмовив в повному обсязі.

Отже, судом підтверджено  правомірність дій Уповноваженої особи Фонду на ліквідацію ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» щодо віднесення вказаного Договору факторингу до категорії нікчемних, в тому числі дійсність документів, виданих Уповноваженою особою за результатами проведеної перевірки.

Таким чином, в силу ст. 216 Цивільного кодексу України, за нікчемним договором факторингу до ТОВ «ФК «ПЛЕЯДА» фактично не переходили права вимоги за кредитами, наданими банком, та ТОВ «ФК «ПЛЕЯДА» не мало законних підстав здійснювати будь-які дії з такими правами, в тому числі їх відступлення на користь інших осіб.

Варто наголосити, що відповідно до вимог ст. 516, 1083 Цивільного кодексу України, ст. 11 Закону України «Про захист прав споживачів», позичальники в обов’язковому порядку  мали бути повідомлені про відступлення права вимоги за кредитною заборгованістю. Таке повідомлення мало бути здійснено виключно в письмовій формі, тобто шляхом направлення офіційного листа з оригінальним підписом, скріпленим «мокрою» печаткою. До отримання такого повідомлення у позичальників не виникає обов’язку щодо сплати коштів на користь нового кредитора. Таким чином, перерахування боржником коштів на рахунок банку - кредитора є належним виконанням зобов’язань за кредитним договором.

Таким чином, єдиним законним кредитодавцем за кредитами, наданими фізичним особам, був та залишається ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ». Тільки платежі на його користь направляються на погашення заборгованості за кредитом.

Будь-які інші особи, в тому числі ТОВ «ФК «ФАГОР», не є належними кредиторами та не мають права вимагати сплати платежів на їх користь.

Вимоги  неналежних кредиторів  про погашення заборгованості, особливо у разі, якщо такі вимоги супроводжуються погрозами, мають ознаки вимагання, що відповідно до ст. 189 Кримінального кодексу України є кримінальним правопорушенням.

При отриманні таких вимог, погроз тощо, у тому числі телефоном, рекомендуємо позичальникам ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» звертатись до правоохоронних органів з відповідними заявами.