Людям з порушення зору Звичайна версія

Відбулося чергове засідання міжвідомчої групи з урегулювання проблемних питань вкладників ПАТ «Банк Михайлівський»

28.11.2016

ПРЕС-РЕЛІЗ

У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб відбулося чергове (друге) засідання міжвідомчої робочої групи з урегулювання проблемних питань вкладників ПАТ «Банк Михайлівський». У ході зустрічі було представлено перші результати роботи спеціальних підгруп, які опрацьовують можливі напрямки вирішення проблеми повернення коштів клієнтам та вкладникам банку.

Одна із основних тем засідання – обговорення нещодавно внесених змін до законодавства, якими до вкладу були прирівняні кошти, залучені від фізичних осіб до небанківських фінансових установ через банк, який за договором виступав повіреним.

З 21 листопада розпочато прийом та вивчення документів, зокрема договорів, укладених клієнтами ПАТ «Банк Михайлівський» із фінансовими компаніями «ІРЦ» та «КІЦ». Для прискорення цього процесу відповідні пакети документів приймаються у містах Київ, Черкаси, Суми, Дніпро, Одеса та Харків. 

У ході зустрічі було представлено перші результати роботи спеціальних підгруп, які опрацьовують можливі напрямки вирішення проблеми повернення коштів клієнтам та вкладникам банку. Координатори однієї із підгруп («Аналіз законодавства з метою виявлення прогалин, які слід врахувати у питаннях контролю та нагляду за діяльністю учасників ринків фінансових послуг») повідомили, що Національний банк України та Нацкомфінпослуг працюють над пропозиціями щодо удосконалення законодавства з метою посилення нагляду та контролю за діяльністю банківських та небанківських фінансових установ.

У той же час, представники підгрупи, що відповідає за досудову оцінку кримінальних дій керівників та власників банку, розповіли, що СБУ здійснює супровід і веде доказову базу щодо діяльності фінансових компаній «ІРЦ», «КІЦ», «ФАГОР» та «Плеяда». На сьогодні, за словами координаторів підгрупи, встановлена пов’язаність осіб – керівників компаній з акціонерами ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ», триває розшук певних осіб. Правоохоронні органи планують накласти арешт на майно зазначених компаній.  

Нагадаємо,  Міжвідомчу робочу групу з урегулювання проблемних питань вкладників ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» створено на виконання доручення Прем’єр-міністра України Володимир Гройсмана до листа Президента України Петра Порошенка. До складу зазначеної групи увійшли представники Адміністрації Президента України, Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Генеральної прокуратури України,  Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства юстиції України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг України, Державної служби фінансового моніторингу, Державної фіскальної служби України, а також представники Громадської організації «Спілка вкладників Михайлівського».

Перше засідання міжвідомчої групи відбулося 10 листопада.