Людям з порушення зору Звичайна версія

Фонд сподівається на співпрацю з прокуратурою і накладення арештів на інше майно власників та пов’язаних осіб ПАТ «Банка Михайлівський»

18.11.2016

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розраховує на подальшу співпрацю з прокуратурою міста Києва і накладення арештів на  інше майно власників та пов’язаних осіб ПАТ «Банк Михайлівський» з метою забезпечення відшкодування завданих вкладникам збитків. Таку думку під час круглого столу на тему «Банкрутство банків: пошук та покарання винних» висловила Катерина Мисник, директор департаменту розслідування протиправних діянь Фонду гарантування.

У ході зустрічі Катерина Мисник, зокрема, зазначила, що за клопотанням прокуратури міста Києва ухвалою Шевченківського районного суду столиці від 14 листопада 2016 року, уже накладено арешт на майно, що належить одному з фігурантів кримінального провадження за фактом розкрадання 870 млн грн ПАТ «Банк Михайлівський» та доведення його до неплатоспроможності. Мова йде про торгівельно-офісний комплекс загальною площею понад 150 тис м2, що розташований на площі Спортивній у Києві (ТРЦ «Гулівер»).

Діяльність Фонду гарантування і надалі буде спрямована на сприяння правоохоронним органам у розслідування злочинів і захисту прав та законних інтересів вкладників усіх неплатоспроможних банків. При цьому, окремий акцент у роботі і надалі робитиметься на притягненні до відповідальності власників банків та пов’язаних осіб.

Попри те, що на сьогодні Фондом фіксуються спроби тиску та адвокатські запити з погрозами звернення до судових і правоохоронних органів, Фонд гарантування, який заснований з метою захисту прав та законних інтересів вкладників банків і виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку, виконуватиме своє основне завдання – захист прав і законних інтересів вкладників банків, забезпечення функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку.

Наголошуємо, що згідно зі ст. 58 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»,  пов’язана з банком особа за порушення вимог законодавства, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку України, здійснення ризикових операцій, які загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів банку, або доведення банку до неплатоспроможності несе цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність.

Пов’язана з банком особа, дії або бездіяльність якої призвели до завдання банку шкоди з її вини, несе відповідальність своїм майном.

Відповідно до ч. 5 ст. 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», Фонд або уповноважена особа Фонду у разі недостатності майна банку звертається до пов’язаної з банком особи, дії або бездіяльність якої призвели до заподіяння кредиторам та/або банку шкоди, та/або пов’язаної з банком особи, яка внаслідок таких дій або бездіяльності прямо чи опосередковано отримала майнову вигоду, з вимогою про відшкодування шкоди, заподіяної банку.