Людям з порушення зору Звичайна версія

Щодо внесення до Верховної Ради проекту закону «Про відшкодування фізичним особам шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг»

14.11.2016

ПРЕС-РЕЛІЗ

Сьогодні, 14 листопада, у Верховній Раді України було зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг» (реєстраційний номер №5390).

Суб'єктом права законодавчої ініціативи виступив Президент України Петро Порошенко. 11 листопада, під час зустрічі з представниками ошуканих клієнтів ПАТ «Банк Михайлівський», Глава держави визначив цей проект закону як невідкладний, і звернувся до парламентарів з проханням поставити його на голосування уже 15 листопада.

Документ був розроблений за участі Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства фінансів та правоохоронних органів. Проектом передбачається внесення змін до Законів України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», «Про банки і банківську діяльність» та «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

Мета законопроекту, зокрема, полягає у досягнення кількох найважливіших цілей:

- захист прав тисяч клієнтів ПАТ «Банк Михайлівський», які постраждали внаслідок втіленої у життя схеми із залученням коштів через установи банку як повіреного на рахунки фінансових компаній;

- посилення відповідальності небанківських фінансових установ (у тому числі пов'язаних із банками), якими залучаються як позика кошти від фізичних осіб;

- встановлення заборони фінансовим установам залучати кошти фізичних осіб (крім учасників такої установи) із зобов'язанням щодо їх повернення, у тому числі шляхом отримання позики, у разі якщо це прямо не передбачено законом про діяльність відповідної фінансової установи;

- встановлення обов'язку банка при виконанні функцій повіреного, агента, іншого представника або посередника із залучення коштів від фізичних осіб попередньо ознайомлювати у письмовій формі таких фізичних осіб про непоширення на їх кошти, залучені на користь третіх осіб, гарантій, встановлених Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

- розширення можливостей притягнення до відповідальності власників істотної участі банку за шахрайські схеми та найголовніше – унеможливлення застосування подібних схем у майбутньому. 

Нагадаємо, ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» був визнаний Національним банком неплатоспроможним і переданий до Фонду 23 травня 2016 року. Після тимчасової адміністрації 13 липня 2016 року у банку було відкликано ліцензію і розпочато його ліквідацію. Виплати гарантованого відшкодування вкладникам банку розпочались з 15 липня 2016 року. Станом на 14 листопада 2016 року виплачено 1,27 млрд грн (96% від загального реєстру).

У процесі формування реєстру на виплати вкладникам та перевірок укладених ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» договорів Фондом було виявлено, що значна кількість клієнтів банку стали жертвами шахрайських схем, тому що укладали з банком не договори банківського вкладу, а договори позики із фінансовими компаніями. Відповідно, такі кошти не підпадали під державні гарантії.

З метою пошуку шляхів вирішення проблем постраждалих вкладників ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» Фонд співпрацював із ініціативними групами та громадськими організаціями. Зокрема, за участі Фонду 10 листопада 2016 року відбулося засідання Міжвідомчої робочої групи з урегулювання проблемних питань вкладників зазначеного банку, на якому було визначено можливі шляхи повернення коштів клієнтам банку.

Крім того, Фонд гарантування подав до правоохоронних органів чотири заяви про вчинені злочини власниками (ТОП-менеджарами) та службовими особами «Банку Михайлівський» на 5,2 млрд грн. А щодо всіх акціонерів та ТОП-менеджерів Фонд подав 435 заяв на 192,2 млрд грн.

Довідково:

Протягом 2014-2016 рр. в управління Фонду гарантування вкладів фізичних осіб було передано 81 неплатоспроможний банк:  15 банків – у 2016 році, 33 банки у 2015 році та 33 банки – у 2014 році. Із зазначених банків у трьох діє тимчасова адміністрація, 77 банків знаходяться в стадії ліквідації, 1 банк продано в цілому і він відновив свою діяльність. Станом на початок листопада 2016 вкладникам зазначених банків Фондом виплачено понад 80 млрд грн (95,4% від загальної гарантованої суми відшкодування). Гарантоване відшкодування отримали понад 1,8 млн вкладників.

Для забезпечення такого обсягу виплат Фонд гарантування вимушений був звертатися за запозиченнями до Національного банку України і Міністерства фінансів. На сьогодні заборгованість Фонду за кредитами, що були отримані від Міністерства фінансів України на умовах повернення, строковості та платності становить 51,6 млрд грн. Вартість запозичень від Міністерства фінансів України становить від 10,86% до 12,5% річних. Заборгованість перед НБУ становить понад 9 млрд грн. Станом на 01.11.2016 залишок коштів на рахунку Фонду становив 7,83  млрд грн з урахуванням сплати банками регулярного збору до Фонду.