Людям з порушення зору Звичайна версія

Фонд проводить перевірку операцій за рахунками клієнтів ПАТ «Банк Михайлівський»

25.05.2016

ПРЕС-РЕЛІЗ

З 23 травня на підставі рішення Національного банку України про визнання ПАТ «Банк Михайлівський» неплатоспроможним Фондом гарантування вкладів фізичних осіб у банку запроваджено тимчасову адміністрацію строком на один місяць – до 22 червня 2016 року включно. Повноваження тимчасового адміністратора делеговано Ірклієнку Юрію Петровичу.

Наразі формується база вкладників та підраховується сума гарантованого відшкодування за вкладами в ПАТ «Банк Михайлівський». Про конкретні час і порядок виплат буде повідомлено додатково на офіційних сайтах Фонду - www.fg.gov.ua, «Банку Михайлівський» -  www.mbank.kiev.ua та у відділеннях даного банку.

Упродовж дії тимчасової адміністрації буде проведено інвентаризацію активів і зобов’язань банку та забезпечено перевірку укладених банком договорів, виконання яких могло спричинити погіршення фінансового стану банку.

За повідомленням Національного банку України, 20 травня цього року було проведено значну кількість операцій з переведення вкладів фізичних осіб з фінансової установи, пов‘язаної з ПАТ «Банк Михайлівський», на баланс банку, що збільшило навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на суму понад 1 млрд грн. Деталі і обставини справи з‘ясовуються. 

Так, протягом 24-25 травня до Фонду надійшла велика кількість звернень клієнтів ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» щодо повернення коштів за договорами «Капітал +», «Суперкапітал» тощо, укладеними між ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» та фізичними особами через повіреного ПАТ «Банк Михайлівський». Звертаємо увагу, що ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» не є банківською установою, не є учасником Фонду і, відповідно, кошти, залучені цією компанією, не гарантуються.  

Згідно з частиною другою статті 38 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (далі – Закон) протягом тимчасової адміністрації Фонд забезпечує перевірку правочинів, вчинених банком протягом одного року до дня запровадження тимчасової адміністрації банку, на предмет виявлення правочинів (у тому числі договорів), що є нікчемними з підстав, визначених частиною третьою статті 38 Закону. Нагадаємо, правочини (у тому числі договори) неплатоспроможного банку є нікчемними, зокрема у випадку здійснення банком, віднесеним до категорії проблемних, операцій, укладення (переоформлення) договорів, що призвело до збільшення витрат, пов’язаних з виведення банку з ринку, з порушенням норм законодавства.

Про результати перевірки операцій за рахунками клієнтів ПАТ «Банк Михайлівський» Фонд оперативно повідомлятиме на своїй офіційній Інтернет-сторінці.